Jak udržet váš vánoční ubrus krásný a trvanlivý po celé Vánoce?

Jen málokdo touží dělat na Vánoce něco jiného než odpočívat, dívat se na oblíbené pohádky a jíst chutné jídlo. Bohužel, ne vždy se to dá, a to hlavně tehdy, když máte na stole ubrus, který se umí velmi jednoduše zašpinit. Chcete-li se mezi svátky vyhnout jeho komplikovanému čištění, sušení a žehlení, využijte našich praktických rad.

riccardo-andolfo-oHZE-ah-0TE-unsplash

Používejte podložky nebo ubrousky

Nejlepším způsobem, jak ochránit ubrus před různými nečistotami, je pořídit si speciální podložky nebo hrubší ubrousky. Ty by měly být dostatečně velké na to, aby zakryly nejen plochu přímo pod talířem, ale také jeho blízké okolí. Pokud by vám tedy náhodou něco spadlo, nezašpiní to hned ubrus.

Podložky a ubrousky se dnes prodávají v mnoha barvách, tvarech a velikostech. Určitě tak naleznete model, který snadno sladíte nejen se stolem, ale také s celou vánoční výzdobou.

Kromě toho není třeba zapomínat ani na to, že podložky vás zachrání i tehdy, když se na ubrusu už něco nachází. Šmouhu nebo flek jimi jednoduše zakryjete a stůl bude vypadat znovu čistě a hezky.

 

Pořiďte si běhouny

Podložky a ubrousky jsou výborné zejména tehdy, když chcete zakrýt nečistoty na místech, kde někdo sedí a konzumuje pokrmy. Občas se však stane, že se flek objeví i ve středu stolu, kde by nebylo logické je položit. V takových případech přicházejí na řadu běhouny.

Běhouny jsou charakteristické tím, že jsou užší a umisťují se do středu stolu. Na jeho povrch se mohou jen položit, nebo se dají pomocí spinek, zavíracích špendlíků a jehel upravit do různých tvarů.

Pokud by se vám s běhounem dobře nepracovalo, pořiďte si organzu. Její povrch není kluzký, díky čemuž ji umíte bez jakýchkoli problémů vytvarovat do požadované formy.

Vyberte si ubrus, který se snadno čistí

Vánoční ubrusy se vyrábějí z více materiálů. Ty se od sebe odlišují designem aj tím, jak se s nimi pracuje. Zatímco některé musíte čistit pouze v rukou a opatrně žehlit, jiné můžete vložit do pračky i sušičky. A právě do druhé skupiny se řadí oblíbené bavlněné a polyesterové ubrusy, které naleznete na trhu v širokém zastoupení.

Oba materiály se čistí velmi podobně. Prát se dají v rukou i v pračce. Pokud se rozhodnete pro pračku, zvolte program s teplotou maximálně 40 °C. Následně přidejte vhodný prací prostředek, případně i odstraňovač skvrn. Dokonce při praní bavlněného ubrusu můžete použít i aviváž.

Pořiďte si více vánočních ubrusů

Když budete mít doma jen jeden vánoční ubrus, budete nuceni vyprat ho. Pokud si jich ale pořídíte rovnou několik, dokážete je během svátků měnit. Ušetříte tak spoustu času a zároveň vždy získáte čerstvě novou výzdobu.

 

Dávejte si větší pozor

Pokud byste nechtěli investovat do běhounů, organzy, podložek nebo ubrousků, ale toužíte po čistém vánočním ubrusu, zbývá vám už jen pár řešení. Jedním z nich je dávat si větší pozor při jezení.

Pokud jsou členové vaší domácnosti dospělí, s velkou pravděpodobností to nebude tak obtížné. Přesný opak však platí pro domácnosti, kde žijí malé děti nebo starší osoby, které mají problém s motorikou.

Stůl využívejte sporadicky

Jiným způsobem, jak snížit riziko zašpinění ubrusu, je sporadické využívání stolu, na kterém se nachází. To znamená, že si za něj usednete například jen během štědrovečerní večeře a novoročního oběda.

Minusem tohoto řešení je to, že stůl sice bude pěkný, ale nebude praktický. Celé Vánoce bude představovat jen pěknou dekoraci určenou k obdivování z dálky.