Jak si vybrat závěsy a vytvořit kompletní design

Pokud si chcete ozdobit okna sami, je nutné vybrat správné záclony a závěsy. Při vytvoření kompletního okenního designu, musíte dodržovat určitá pravidla.

Záclony a závěsy brání průchodu denního světla, přitahují pozornost a určují tón pro holistické vnímání interiéru. Klasika - design okna se dvěma vrstvami tkaniny. První, jemná tkanina, visící blíž k oknu a druhá z hustšího materiálu ze strany místnosti. První vrstva se nazývá záclona a druhá závěs. 

Účelem záclony a závěsů je:

být překážkou pro přímé sluneční světlo;

chránit obyvatele před nepříjemnými pohledy kolemjdoucích;

ozdobit interiér;

dodat pocit většího tepla.

Jaké tkaniny na závěsy a záclony zvolit

Při výběru látky je dobré se řídit praktickými úvahami. Otevřeným oknem se dostane prach z ulice. Látka se bude muset často prát. Aby nedocházelo k deformaci nebo ztrátě barvy při častém praní, zvolte silné tkaniny pro záclony. Nejlepší je si nechat ušít záclony z vhodné organzy, závoje, šifonu nebo tylu. Závěsy - tkaniny mohou být zcela odlišné ve složení, ale jsou spojeny jedním znakem. Věnujte velkou pozornost materiálům, i průsvitné tkaniny jsou vhodné pro dekoraci oken.

Záclony a závěsy hrají důležitou roli v interiéru

Záclony a závěsy se zpravidla přišívají k ozdobnému pásku. Na horní okraj látky je našitý speciální lem s kordem, který rovnoměrně rozloží záhyby. Při utahování krajky tak získáte krásný a jednotný materiál.

Očka. Pro takové upevnění jsou v horní části pásu vyraženy kovové kroužky, navlečením na tyč, se snadno dá se závěsy či záclonou pohybovat.   

Na smyčkách. Tento typ připevnění předpokládá přítomnost smyček tkaniny. Mohou být svázány, zapnuty nebo připevněné suchým zipem. V tomto případě mohou být smyčky široké nebo úzké, aby tvořily krásné volány.

Fantazii se meze nekladou, ale pamatujte si zlaté pravidlo, že méně je často více.