Jak vybrat správné záclony a závěsy

Když člověk vstoupí do místnosti, nejprve se podívá na nejbližší okno, neboť ho přitahuje svým designem.

Správný návrh okenního systému zdůrazní styl místnosti stejně jako záclony a závěsy. Používají se k ochraně před slunečním světlem a pohledy zvědavců. Záclony - prvek interiéru, doplňující soubor nábytku a povrchových úprav. Správně vybrané záclony mění náladu v místnosti, zdůrazňují charakter obyvatel apartmánu, mění tvar okna a zvyšují výšku stropu. Výběr záclon je tvůrčí činnost.

Pravidla při výběru záclon a závěsů

Existují speciální pravidla, která pomáhají vyhnout se chybám při výběru stylu, vzoru a barvy.   

Záclony i závěsy jsou něco jako okenní oděvy. Okna doplňují dekor – podtrhují vzhled místnosti nebo skryjí nedostatky. Každý apartmán má jedinečný styl. Aby se záclony přizpůsobily vašemu obrazu, jsou vyžadovány úpravy místnosti.

Než začnete záclony nebo závěsy objednávat, doporučujeme vzít v úvahu tyto parametry:

  • velikost oken,
  • rozměry místnosti,
  • výšku stropů,
  • vlastnosti místnosti,
  • styl interiéru.

Pokud je strop nízký, objednejte si monochromatické modely. Když jsou v místnosti velká okna a vysoké stropy, doporučují se dlouhé verze sestav. Ideální volbou pro malý pokoj jsou světelné závěsy. Chcete-li dosáhnout silných závěsů, vytvořte vícevrstvé složení transparentní látky. Záclony nebo závěsy s horizontálními pruhy činí místnost úzkou, ale útulnou.

Záclony a závěsy – výběr barev

Fialové, šedé a modré barvy dělají v interiéru pohodovou atmosféru. Terakota, červená a žlutá celý pokoj jakoby zahřejí. Pokud nechcete, aby se v interiéru ztratily nové záclony, zvolte tmavší nebo světlejší odstín stěn. Když se barva shoduje s barvou čalounění nábytku, není to nikdy na škodu.  V létě jsou vhodnější závěsy z jemné bavlněné tkaniny, a jakmile přijde zima, nahraďte je hustými tkaninami teplé barvy. Výsledkem je zcela nový interiér.