Jaký si vybrat koberec do obývacího pokoje

Koberce jsou opět v módě - visí na stěnách nebo pokrývají podlahy v bytě. Samozřejmě, můžete uspořádat jeden pokoj s dvěma nebo dokonce třemi koberci, abyste vyzdvihli několik různých funkčních oblastí, ale vkusně.

Materiály k výrobě koberců

Od starověku se vlna a hedvábí používají k výrobě koberců. Ale v moderních podmínkách se vedle těchto materiálů objevují i umělé materiály jako polypropylen, nylon, viskóza atd.

Vlna

Vlněné koberce jsou klasické a drahé, tradičně se vyrábějí z teplé, odolné a příjemné ovčí vlny. Tento koberec má protipožární vlastnosti, takže nepřispívá k šíření ohně při hoření. Vlněný koberec vypadá ušlechtile, je pevný a jeho životnost dosahuje 40-50 let! Nevýhody vlněných koberců – rychlé zašpinění, vyžaduje časté čistění. 

Hedvábí

Základem hedvábného koberce je přírodní vlákno, které vytváří housenky motýlů bource morušového. Hedvábné koberce jsou mnohem dražší než vlna, ale skvělé vlastnosti vše vyváží. Hedvábné koberce jsou neuvěřitelně odolné, vypadají velmi krásně díky jedinečnému lesku, jsou měkké na dotek.

Viskóza

Viskóza je umělé vlákno, která se získává z přírodního materiálu (smrku, borovice) zvaného celulóza. Proto jsou viskózní koberce, i když jsou považovány za umělé, neodmyslitelně velmi dobrou náhradou za přírodní materiál.  Viskózní příze jsou snadno barvitelné, takže vytvářejí barevné a velmi světlé povlaky s mírným leskem, které si mohou zachovat svou původní barvu mnohem déle.  

Bavlna

Bavlna dobře absorbuje vlhkost a je velmi vzdušná. Přírodní koberce nejsou pro alergiky zátěží a snadno se čistí. Nevýhody bavlněných koberců - tendence k tvorbě špíny, smršťují se, deformují - nízká elasticita.

Juta

Ekologické koberce vyrobené z juty jsou levné a odolné. Nevýhody - při průniku kapaliny se zmenšují.

Polyamid

Polyamid je pevný, jasné vzory, dobrá odolnost proti ohni, elasticita, lesk vlákna dává koberci neobvyklý dekorativní efekt. Nevýhody – bledne na slunci.