Jak pečovat o nábytek? Pomozte si radami od odborníků

Pravidelná a důkladná péče o nábytek je klíčová. Zaručuje, že jednotlivé kousky zařízení vám vydrží dlouhá léta, aniž byste je museli opravovat nebo měnit. Na co všechno však v rámci údržby myslet a čemu se vyhnout? Připravili jsme si pro vás několik ověřených rad.

spacejoy-ook8KEPiB6A-unsplash

Nábytek z dřevotřísky

Péče o dřevotřísku je jednoduchá. Nábytek stačí v pravidelných intervalech zbavovat prachu a dalších větších nečistot. Dělat byste tak měli pomocí papírové nebo textilní utěrky a jemných čistících prostředků. V případě, že by byly nečistoty odolné a nedaly se odstranit, použijte teplou vodu.

Povrch nábytku po čištění vždy důkladně vysušte, aby se neznehodnotil. Menší nedokonalosti, jako například rýhy či škrábance, odstraňte korekčním fixem nebo truhlářským voskem.

Nábytek z masivu

Krásný masivní nábytek láká pohledy a je nádherným doplňkem interiéru. Bohužel je velmi náchylný k několika externím faktorům, jako je například vyšší vlhkost či UV záření. Proto si po jeho koupi musíte dobře rozmyslet, kam jej umístíte.

Samotná péče o nábytek z masivu se liší v závislosti na tom, jak je ošetřen jeho povrch. Setkat se můžete se třemi základními úpravami:

Lakovaný povrch

Jedna z nejčastějších úprav. K jejímu čištění vám postačí suchý nebo vlhký bavlněný hadřík se saponátem. V případě mytí namokro nezapomeňte povrch důkladně vysušit.

Na lakované dřevo nepoužívejte žádné agresivní čistící produkty obsahující alkohol nebo ředidlo. Kromě toho se vyhýbejte i výrobkům se zrnitou strukturou, které by mohly povrch poškrábat.

 

Voskovaný povrch

Voskovaný nábytek je krásný, ale citlivý na vysoké teplo. Proto se vyhněte jeho čištění horkou vodou. Na prach a menší nečistoty použijte suchý nebo vlhký bavlněný hadřík. Pokud se na povrchu nacházejí větší nečistoty, odstraňte je speciálními čistícími prostředky určenými na vosk.

Olejovaný povrch

Na olejovaný povrch vám bude stačit vlhký bavlněný hadřík a voda se saponátem nebo mýdlem. Kromě toho si můžete pořídit také speciální čistící prostředky. Ty nábytek vyčistí a zároveň i vyživí.

Čalouněný nábytek

Čalouněný nábytek a dekorace vypadají stylově a moderně. Do interiéru přinášejí klid a teplo. Jejich mínusem je jen to, že se čistí mnohem náročněji než dřevo.

Základem údržby je pravidelné utírání prachové vrstvy mokrým hadříkem a praní snímatelných částí. Bohužel to mnohokrát nestačí, protože nečistoty se velmi snadno dostanou i do hlubších vrstev. Abyste se jich zbavili, sedačku, židle nebo taburetky, budete muset několikrát do měsíce vysát.

Kovový a plastový nábytek

V interiéru se může nacházet také stylový kovový nebo plastový nábytek. Jeho údržba je ze všech nejjednodušší. K odstranění prachu a dalších nečistot stačí použít měkký bavlněný hadřík a mýdlovou vodu.

Pokud by nečistoty nechtěly sjet dolů, pomozte si běžným čistícím produktem, který máte doma. Ujistěte se však, že není příliš agresivní a nemá zrnitou strukturu, která by mohla poškodit povrch zařízení.

Kovový nábytek nezapomeňte po čištění pořádně vysušit, aby nerezavěl. Plastový vysušit můžete, ale nemusíte. Vyšší úroveň vlhkosti či voda tomuto materiálu nedělají velký problém. 

 

Skleněný nábytek

Minimalistický skleněný nábytek vypadá nadčasově a unikátně. Charakteristický je tím, že dokáže odolat vodě, vlhkosti i UV záření. Na druhé straně, jeho čištění je poměrně náročné. Na povrchu se totiž mnohdy objevují nepěkné šmouhy.

Nečistot se na skle zbavíte velmi jednoduše. Stačit vám k tomu bude bavlněný hadřík a voda. Co však se šmouhami? Tím se vyhnete tak, že sklo vyleštíte do sucha hadříkem z mikrovlákna.