Druhy a typy koberců: Kde se hodí jaký?

Koberců je dnes na trhu velké množství. Zatímco některé jsou univerzální a lze je umístit do téměř každé místnosti, jiné jsou určeny jen na pár speciálních míst. Máte před sebou nákup koberce a nevíte, jaký typ vybrat do obývacího pokoje, ložnice nebo kuchyně? Využijte naše praktické a ověřené rady.

daniil-silantev-sN4u56baSB0-unsplash

Umístění podle materiálu

Koberce můžeme podle materiálu dělit do dvou základních skupin, a to na:

Koberce z přírodních materiálů

Jak již z jejich názvu vyplývá, tyto koberce se vyrábějí z přírodních vláken, která potěší mnoha benefity. K nim se řadí výborné izolační vlastnosti, vysoká odolnost vůči znečištění a příjemný povrch, díky čemuž po nich lze chodit i naboso.

Přírodních materiálů, které se používají k výrobě koberců, je hned několik. K těm nejpopulárnějším patří:

  • Hedvábí – tyto koberce se označují také jako kašmírové. Vypadají luxusně, mají vysokou odolnost a interiér perfektně doplňují.
  • Vlna – charakteristická je hlavně svojí přirozenou krásou a teplem, které vyzařuje. Velmi jednoduše se zašpiní, proto není vhodná do domácností s dětmi.
  • Bavlna – měkký a příjemný materiál známý skvělou cenou. Lehce se pere a má spoustu barevných provedení.
  • Viskóza – vyrábí se z celulózového vlákna a na trhu ji naleznete v širokém zastoupení. Její speciální variantou je tencel, který na rozdíl od ní není tak náchylný k tvorbě skvrn.
  • Další materiály – koberce se následně vyrábějí i z materiálů jako sisal, mořská tráva, kokosové vlákno a mnoho dalších.

Koberce z přírodních materiálů jsou měkké a teplé. Podporují komfort a zabraňují strohosti a chladnosti. Právě proto jsou výborné zejména do obývacího pokoje, ložnice a dětského pokoje.

 

Koberce z umělých vláken

Na rozdíl od koberců z přírodních vláken jsou levnější. Jejich charakteristickými rysy jsou vysoká odolnost a to, že se prodávají ve stovkách různých barev, vzorů a designů. Většina se přitom vyrábí z jednoho materiálu, a to z polypropylenu.

Tím, že koberce z umělých vláken odolají téměř všemu, jsou výbornou volbou do kuchyní, koupelen, na chodby, terasy a balkony.

Umístění podle tvaru

Koberce se podle tvaru dají rozdělovat na:

  • Čtvercové koberce – mohou být větší i menší. Masivní kousky jsou vhodné například do ložnice nebo obývacího pokoje. Umístit byste je měli v blízkosti postele, sedačky či konferenčního stolku. Na druhé straně, kompaktnější provedení jsou ideální pro dekorování jakékoli části domácnosti. Své místo si najdou vedle křesla, masivní skříně i v prázdném rohu místnosti.
  • Podlouhlé koberce – jsou dobrou volbou do kuchyně a koupelny, kde zbytečně nepřekážejí, ale udělají si svou práci. Následně se hodí i do ložnice, dětského pokoje nebo pokoje pro hosty, kde vyniknou na podlaze kousek od postele.
  • Asymetrické a kulaté koberce – jde spíše o stylovou dekoraci než praktický doplněk. Položit byste je proto měli někam, kde vyniknou a přitáhnou pozornost. Vhodný je například prázdný roh nebo okolí sedačky.

 

Umístění podle rozměrů

Dle rozměrů dělíme koberce na dva základní typy:

  • Menší kusové koberce – lze navzájem vrstvit a kombinovat. Díky tomu, že jsou menší než celoplošné, se s nimi velmi snadno pracuje. Umístit je můžete prakticky kdekoli. Ujistěte se však, že v místnostech se zvýšeným pohybem (kuchyně, chodba) jsou podlepeny. Sníží se tak riziko uklouznutí.

Větší celoplošné koberce – jsou masivní a rozměrné. Zakrývají celou plochu podlahy a občas prostor opticky zmenšují. Právě proto byste s nimi měli pracovat opatrně. V rámci umístění jsou ideální hlavně do obývacího pokoje, ložnice, pracovny a pokoje pro hosty. Naopak, vyhýbat byste se jim měli v kuchyni, na chodbě a v dětském pokoji, kde se velmi snadno zašpiní.