Jak vybrat správnou velikost vánočního stromku a ubrusu pro váš prostor?

Přípravy na Vánoce jsou v plném proudu a vy jste zjistili, že nemáte vánoční stromek nebo ubrus? V tom případě byste to měli co nejdříve napravit. Stromeček představuje dominantu, která v domácnosti nesmí chybět. Nemluvě o ubrusu, bez kterého by byl stůl příliš chladný a strohý. Nevíte-li, jak si vybrat ty nejlepší kousky do své domácnosti, využijte naše ověřené rady. 

aurelio-arantes-7Dp9pomkCi8-unsplash

Výška vánočního stromku

Velikost vánočního stromku se odvíjí zejména od vašich prostorových požadavků. Platí, že do interiérů s nízkými stropy je třeba vybírat spíše nižší kousky, které nebudou muset být sehnuty. Na druhé straně, velké místnosti budou vyžadovat masivnější a vyšší provedení. Ty v nich nezaniknou a přilákají na sebe všechny pohledy.

Podle výšky se stromky dělí do několika základních skupin:

  • Malé stromky od 60 do 110 cm – v domácnostech neplní roli hlavního stromku. Zpravidla slouží k dekorování jednotlivých místností a vytvoření příjemné atmosféry.
  • Středně velké stromky od 120 do 150 cm – perfektní volba do malých domácností, kde není místo pro stromky standardní výšky.
  • Velké stromky od 180 do 220 cm – klasické stromky, které se objevují v téměř každé domácnosti. Působí dominantně a perfektně doplňují celý interiér.
  • Extra vysoké stromky od 230 cm – nevyužívají se v běžných domácnostech. Největší zastoupení mají v obchodních centrech nebo na jiných veřejných místech.

Šířka vánočního stromku

Při výběru stromku pamatujte na to, že se nejedná jen o výšku. Důležitá je také šířka. Příliš široké stromky totiž mohou zasahovat do prostoru a komplikovat přecházení z jedné části místnosti do druhé.

Šířku stromku a jeho celkovou masivnost odhadnete na základě odrůdy. K těm, které se používají jako vánoční stromky nejčastěji, se řadí:

  • Borovice – má dlouhé jehličí a široké větvičky, které z ní dělají mohutný a masivní vánoční stromek.
  • Smrk – je nejužším ze všech zmíněných. Charakteristický je nerovnoměrným rozložením větviček, kvůli čemuž vypadá velmi originálně.
  • Jedle – potěší dlouhými hustými větvičkami, díky kterým působí nadýchaně a objemně.

Jak vybrat správný vánoční ubrus?

Když máte stromek vybavený, můžete se přesunout na nákup vánočního ubrusu. Ještě předtím, než tak učiníte, však musíte splnit dva úkoly. První je měření stolu, za kterým budete jíst štědrovečerní večeři. Jedná se o důležitý faktor, protože od jeho rozměrů se budou odvíjet i rozměry ubrusu.

V rámci druhé úlohy musíte odpovědět na dvě základní otázky:

  • Chcete zakrýt celý stůl nebo jen jeho část? Pokud celý, budete potřebovat klasický ubrus. V případě, že byste chtěli zakrýt jen určitou část, vyberte stylový běhoun. Ten je úzký a táhne se po celé délce stolu, přičemž přesahuje přes okraje.
  • Jaký převis chcete? Délka přesahu ubrusu by měla být od 15 do 20 cm. Menší rozměry nejsou hezké a stůl kvůli nim vypadá velmi zvláštně. Větší rozměr zase komplikuje sezení, protože ubrus padá přímo na stehna a kolena.

Design vánočního ubrusu

Rozměry vánočních ubrusů jsou sice klíčové, ale kromě nich nezapomínejte ani na design. Vánoce jsou hlavně o krásné a propracované výzdobě, proto se nebojte ani výrazných kousků. Poohlédněte se po modelech se vzory či dokonce potiskem imitujícím vločky, skřítky nebo zasněžené stromy. A pokud by se vám potisky zdály příliš výrazné, vsaďte na jednobarevný ubrus, který následně doplníte svíčkami, ikebanou a dalšími dekoracemi.