Výběr perfektního vánočního ubrusu: Jak zvolit ten pravý pro vaši domácnost?

Krásně prostřený stůl perfektně doplňuje vánoční výzdobu a vytváří příjemný prostor, kde si můžete užít celou štědrovečerní večeři. Součástí prostírání by měl být kromě příborů, talířů, sklenic a pěkných dekorací i stylový vánoční ubrus. Ten nastolí pravou domácí atmosféru a zaručí vám, že tyto Vánoce budou nezapomenutelné. Jak si ale zvolit ten nejlepší model? Poradíme vám.

anthony-cantin-JOow1_Wsn-k-unsplash

Základem jsou správné rozměry

Rozměry jsou klíčovým parametrem, který byste měli sledovat jako první. Platí, že při formálnějších příležitostech, jako jsou například Vánoce, může ubrus přesahovat hrany stolu i výrazněji. Výsledný efekt bude působit elegantně a zajímalo. Stůl díky němu přiláká pozornost i z dálky a hosty bude lákat k tomu, aby si za něj sedli.

Pamatujte ale, že příliš velký převis může během sezení překážet. Ubrus bude padat na stehna nebo kolena, kvůli čemuž se během jezení večeře nemusíte cítit komfortně. Nemluvě o tom, že hrozí riziko stržení ubrusu a spolu s ním i všeho, co se nachází na jeho povrchu.

Ideální délka převisu, která vypadá moderně a je zároveň i praktická, je 20 až 25 cm. Pokud by se vám zdála pořád příliš dlouhá, zkraťte ji na 15 cm. Méně však ne.

 

Nezapomeňte na materiál

V současnosti naleznete na trhu ubrusy z mnoha materiálů. K těm nejoblíbenějším se řadí:

  • Bavlna – přírodní materiál odolný vůči protržení nebo nepěknému poškrábání. Je velmi příjemný na dotek a dobře se s ním pracuje. Má různá barevná provedení, tvary a délky. Určitě si tak přijdete na své. Na druhé straně, minusem bavlněných ubrusů je to, že jsou dražší. Investování do nich si proto dobře promyslete.
  • Polyester – umělý materiál, který sdílí několik vlastností s bavlnou. K nim se řadí například vysoká odolnost nebo to, že se lehce barví. Díky tomu si jej můžete pořídit v desítkách provedení. Kromě toho má i výhodnější cenu, což jistě potěší mnohé domácnosti.
  • Kombinace materiálů – obvykle se využívá kombinace polyesteru a bavlny, která představuje zlatou střední cestu. Ubrusy jsou příjemné na dotek, vypadají stylově a prodávají se za přijatelné ceny.

Dbejte také na design

Vánoční ubrus musí zapadnout do interiéru a ladit s ním. Při výběru se proto ujistěte, že jeho barevné provedení je podobné dekoracím na živém či umělém vánočním stromku, oknech a poličkách.

Na základě designu bychom mohli vánoční ubrusy dělit do tří základních skupin:

  • Jednobarevné ubrusy – jsou výborné pro milovníky minimalismu a jednoduché výzdoby. K dispozici jsou v pravých vánočních barvách jako červená a zelená nebo v univerzálních odstínech jako bílá.
  • Ubrusy se vzorem – disponují vločkami, pásky nebo abstraktními vzory, které působí velmi příjemně a zbytečně se nebijí s celkem. Jejich plusem je i to, že mají více barevných provedení.
  • Ubrusy s potiskem – nejvýraznější kousky, kterých si všimne úplně každý. Potěší sytými barvami a unikátností. Charakteristické jsou tím, že se na jejich povrchu nacházejí motivy jako stromky nebo skřítci.

 

Čím doplnit vánoční ubrus?

Zdá se vám, že i po prostření ubrusu působí stůl stále jaksi prázdné a stroze? V tom případě myslete na stylové dekorace a doplňky. Klasikou jsou běhouny, které natáhnete přes střed stolu a spustíte až za jeho hranu. Ujistěte se však, že mají stejnou délku jako samotný ubrus, aby výsledek nevypadal chaoticky.

Stůl následně doplňte svíčkami, svícny, lucernami, vánočními ubrousky, jehličím a ikebanou. Možností je víc než dost. Nakopněte svoji fantazii a vytvořte si vánoční tabuli přesně podle svých představ.