Jak vybrat správný přehoz na postel?

Přehoz na postel je skvělým pomocníkem, který by neměl chybět v žádné domácnosti. Lůžko během dne chrání před nečistotami a zajišťuje, že bude vypadat dobře. K dispozici dnes máte desítky různých přehozů, které se od sebe liší designem, velikostí a materiálem. Jak si z nich vybrat ten správný? Využijte naše tipy.

přehozy_2

Základem je správná velikost

Aby si mohl přehoz udělat svou práci, musí být dostatečně velký. Při jeho nákupu byste proto měli sledovat dva parametry, kterými jsou velikost postele a způsob umístění.

Velikost postele

Na základě velikosti postele mluvíme o:

  • Jednolůžku – přehozy na jednolůžko mají šířku od 120 do 160 cm. Platí, že 120 cm vám bude stačit, je-li postel přisunuta podélnou stranou ke stěně. Na druhou stranu, když je postel v prostoru a nic ji neblokuje, budete muset sáhnout po rozměru 160 cm.
  • Dvoulůžku – šířka přehozu pro takovou postel by měla být od 220 do 260 cm. Její výběr je limitován jen vaším vkusem a představami.

 

Způsob umístění

Přehoz se na postel dá umístit dvěma základními způsoby:

  • Přehoz založený pod matraci – dokonale zakrývá ložní prádlo. Jeho plusem je také to, že umožňuje vyniknout rámu postele a nožičkám, které by v případě spuštění až na podlahu nebyly viditelné. Minusem tohoto řešení je jen to, že při výběru přehozu si budete muset dávat velký pozor na rozměry. Příliš krátký model nebudete moci založit, přičemž velmi dlouhé provedení zase může dělat při zakládání problémy. Postel spolu s matrací proto dobře změřte.
  • Přehoz spuštěn až na podlahu – řešení, které je stylové a oblíbené. Přehoz zakrývá téměř celou postel včetně rámu a nohou. Při nákupu si proto nemusíte dávat tak velký pozor na rozměry jako v případě přehozu založeného pod matraci. Ujistěte se však, že výrobek není příliš dlouhý, aby se nedotýkal podlahy.

Důležitý je i vhodný materiál

Materiál má velký vliv na design přehozu a jeho životnost. Pokud si chcete být jisti, že si zvolíte správně, vsaďte na jednu z těchto alternativ:

  • Vícevrstvé přehozy z přírodních materiálů – skládají se z vrchní a spodní části, mezi kterými se nachází výplň. Zpravidla bývají vyrobeny z bavlny, lnu nebo z jejich kombinace. Charakteristické jsou tím, že jsou příjemné na dotek, mají mnohá barevná provedení a jsou velmi pěkná. Ložnici tak perfektně doplňují. Jejich mínusem je jen to, že jsou dražší.
  • Vícevrstvé přehozy z umělých materiálů – ideální řešení v případě, že chcete ušetřit. Přehozy na postel jsou sešity ze dvou nebo až tří vrstev, které jsou spojeny vícečetným prošitím nebo obvodovým lemováním. Samozřejmostí je také spousta barevných provedení, takže si určitě přijdete na své.
  • Tkané přehozy – jednovrstvé přehozy, které mají vysokou gramáž. Ve většině případů bývají jedno nebo vícebarevné bez výrazných vzorů či potisků a nechybí jim ani hezké třásně.
  • Další možnosti – na posteli krásně vyniknou i umělé kožíšky, přehozy v háčkovaném designu nebo různé úplety.

Nezapomínejte na design

Vhodný design přehozu na postel je klíčový. Vybírat byste jej měli na základě stylu, který v ložnici převládá. Například do minimalismu a severského stylu se hodí jednobarevné a jednoduché kousky, přičemž do vintage nebo retro ložnice můžete zakomponovat i výrazné potisky a vzory.

Boho styl si zase poradí s propracovanými třásněmi a pro romantický provensálský styl budou dokonalé přehozy v jemných pastelových barvách.

 

Dbejte také na údržbu

V neposlední řadě myslete také na údržbu přehozu, která se odvíjí od typu materiálu. Při praní a sušení se držte informací na štítcích, ale počítejte s tím, že vícevrstvé přehozy z přírodních materiálů a tkaniny mají tendenci nasáknout vodu a vyžadují žehlení. Péče o ně tak bude delší.

Naopak vícevrstvé přehozy z umělých materiálů jsou lehké, takže vyschnou za velmi krátkou dobu. Jejich plusem je také to, že je nemusíte žehlit.