Trendy ve stolování 2024: Po jakém ubrusu sáhnout?

Trendy ve stolování se pravidelně mění a přinášejí něco nového. Jinak to nebylo ani letošní rok, který je charakteristický minimalismem a propracovanými detaily. Toužíte po krásném prostírání, které doplní každou jídelnu či kuchyni a přiláká pozornost? V tom případě nezapomínejte na výběr správného ubrusu, který představuje základní prvek celého stolu.

 

Trendy ve stolování_2

Bílé provedení je klasikou, která nikdy neomrzí

Bílé ubrusy na stůl jsou tou nejlepší volbou, kterou nikdy nic nezkazíte. Vypadají nadčasově a moderně, a snadno se kombinují s různobarevnými ubrousky, talíři a příborem. Jejich plusem je také to, že jsou vhodné nejen pro běžné, ale i slavnostní stolování. Na stůl je tak můžete klidně prostřít například o Vánocích nebo o Velikonocích.

Když se rozhodnete pro bílý ubrus, na výběr máte zpravidla několik provedení:

  • Čistě bílý ubrus – nejjednodušší alternativa, která je ideální pro celoroční používání. Pokud by se vám zdála velmi nudná, doplňte ji štólou, barevným příborem nebo výrazně zdobenými talíři.
  • Bílý ubrus s bílým vzorem – některé bílé ubrusy mohou disponovat také jemným, téměř neviditelným vzorem ve stejné barvě. Aby byl lépe viditelný, obvykle bývá vyšívaný. Jedná se o detail, díky kterému celek nepůsobí mdle.
  • Bílý ubrus s barevným vzorem – ideální kousek na svátky, který výborně doplní stůl a přiláká pozornost. V roce 2024 je dobré vybírat provedení s černým, zlatým, stříbrným nebo šedým vzorem, který působí decentně a originálně.
  • Bílý ubrus s lemováním – další kousek, který je skvělý hlavně pro sváteční stolování. Lemování je pěkným detailem, který obvykle není tak výrazný jako vzor, ale přesto umí zaujmout.

 

Sázkou na jistotu jsou jednobarevné ubrusy v jemných tónech

Pokud vás bílé ubrusy již omrzely, poohlédněte se po jiných barvách. Vyhněte se však křiklavým odstínům, jako je červená, žlutá nebo oranžová, a kombinacím více barev. Rok 2024 se totiž zaměřuje spíše na jednoduchost a tlumené odstíny, mezi něž patří hnědá, béžová, šedá, smaragdově zelená nebo tmavě modrá.

Populární jsou také kousky s propracovanými detaily

Rok 2024 je sice charakteristický minimalismem, ale to neznamená, že si nemůžete pořídit kousky s menšími a zajímavými detaily. K nim patří například zmiňované jednoduché vzory nebo decentní lemování. Dokonce, do interiérů zařízených v boho stylu můžete zvolit ubrusy na stůl s třásněmi nebo s roztřepenými okraji.

Nejlépe vypadají delší ubrusy

Na trhu sice najdete pěkné menší a kratší ubrusy, ale nic nenahradí klasický dlouhý model, který převisí několik centimetrů přes okraj stolu. Takové provedení působí dominantně a stůl přeměňuje na slavnostní tabuli, která láká k tomu, abyste si za ni sedli.

Dávejte si však pozor, převis je sice důležitý, ale netřeba to s ním přehánět. Příliš dlouhý ubrus nevypadá dobře a při stolování bude překážet. Nemluvě o tom, že zvyšuje riziko jeho stržení.

Obecně platí, že nejlepší ubrus je takový, který má po prostření přibližně 20 až 25 cm převis. Před jeho koupí si proto stůl důkladně změřte.

 

Stylový design podtrhne moderní štóla

Aby stůl nepůsobil prázdně, nezapomeňte jej zkrášlit stylovými dekoracemi. Nejvhodnější volbou je běhoun, a to buď v barvě, která je stejná jako barva ubrusu, nebo zcela odlišná. To, pro kterou z možností se rozhodnete, se odvíjí hlavně od události, na kterou kousek vybíráte. 

Například na Vánoce je vhodné zvolit výrazný běhoun, který bude ostře kontrastovat s ubrusem a skvěle tak doplní celou výzdobu. Naopak, na Velikonoce byste zase měli sáhnout spíše po kousku, který je v podobném odstínu jako ubrus.

Běhoun můžete na stůl jen natáhnout, případně jej pomocí spinek upravte do tvaru podle svých představ.