Jak vybrat ten nejlepší dětský koberec?

Součástí dětského pokoje bývá často pěkný měkký koberec, na kterém si děti mohou hrát a odpočívat. Aby jim však dobře sloužil a zbytečně nezvyšoval riziko úrazu, je při výběru důležité sledovat několik základních parametrů. Které to jsou a na co si dát pozor?

 

igor-starkov-8u-OaI3MZrc-unsplash

Proč vybrat koberec do dětského pokoje?

Dětský koberec má řadu výhod, díky kterým si jej zamilují všechny děti. K těm největším patří:

  • Poskytuje místo ke hraní – koberec je zpravidla dostatečně velký na to, aby si na něm hrálo jedno či více dětí.
  • Je ideální k odpočinku – když koberec doplníte o polštáře a přehozy, vytvoříte dětem skvělé místo k ležení a odpočinku.
  • Má stylový design – díky modernímu designu koberec doplňuje dětský pokoj a vytváří v něm příjemnou atmosféru.
  • Zvyšuje bezpečnost dětí – koberec je měkký a děti tak chrání před silným úderem v případě pádu.
  • Na trhu naleznete mnoho modelů dětské koberce se dnes prodávají v různých velikostech, tvarech a barvách. Určitě tak objevíte kousek, který se zalíbí i vaší ratolesti.

 

Účel koberce

Při výběru dětského koberce myslete především na jeho účel. Kupujete ho kvůli tomu, aby si mělo dítě kde hrát, nebo jím chcete vytvořit příjemný prostor k odpočinku?

Když víte, jaký bude mít koberec účel, držte se následujících tipů:

  • Koberec na hraní – měl by být větší, aby si na něm dítě mohlo hrát různé hry. Zároveň by měl mít pěkný design a kratší vlasy, které dětem nebudou překážet v pohybu.
  • Koberec k odpočinku – ideální je sáhnout po hrubším modelu s vyšším vlasem, na kterém se dětem bude dobře sedět i ležet.
  • Koberec k posteli – do této části dětského pokoje se hodí podlouhlý a měkký model. Ten efektivně zahřeje nohy a zabrání tomu, aby se děti po probuzení postavily na studenou zem.
  • Koberec na zkrášlení dětského pokoje – prostor má především doplnit, proto se při koupi zaměřte hlavně na jeho design. Ten by měl ladit s převládajícími barvami a interiérovým stylem.

Materiál dětského koberce

Dětské koberce se vyrábějí ze dvou typů vláken, a to buď z přírodních, nebo umělých. Obě alternativy mají své výhody i nevýhody.

Přírodní materiály

Do dětských pokojů se doporučuje vybrat vlněné koberce. Ty jsou známé vysokou odolností a tím, že jsou příjemné na dotek. Následně potěší také skvělými akustickými a tepelně-izolačními vlastnostmi, díky kterým si na nich děti mohou hrát dlouhé hodiny bez rizika nachlazení.

Minusem vlněných koberců je vyšší cena a komplikovanější čištění v porovnání s jinými materiály.

Umělé materiály

Nejčastěji se setkáte s těmito materiály:

  • Nylonové vlákno (polyamid) – je trvanlivé, pevné a pružné. Mnohé koberce, které jsou z něj vyrobeny, jsou také antistatické.
  • Polypropylen – potěší nízkou cenou, barevnou stálostí a tím, že umí dobře odvést vlhkost. Menší nevýhodou je nižší odolnost.
  • Eko pěna – má snadnou údržbu a měkký povrch. Kromě toho je antibakteriální a neobsahuje těžké kovy, ftaláty ani fosfáty. Minusem je obvykle vyšší cena.
  • Akryl – výborně odolává nečistotám, plísním a molům. Charakteristický je barevnou stálostí a tím, že se v mnohém podobá vlně. Pokud je tedy dítě na vlnu alergické, můžete mu místo ní pořídit akryl.

 

Design dětského koberce

Dětský koberec by měl být pěkný, hravý a barevný. V jiném případě se dětem nebude líbit a nebudou si na něm hrát. Nejlepší volbou jsou kousky s imitací pohádkových bytostí, zvířátek a autíček, ale úspěch budete mít i s geometrickými tvary, hvězdičkami nebo srdíčky.