Jak čistit koberce? 5 praktických tipů

Koberce jsou krásným doplňkem ložnice, obývacího pokoje i chodby. Do interiéru přinášejí pravé teplo domova a zabraňují tomu, aby působil chladně a neosobně. Jejich minusem je údržba, která je komplikovanější a náročnější než jen rychlé setření podlah. Pořídili jste si koberec a přemýšlíte, jak jej správně vyčistit? Máme pro vás 5 praktických tipů.

 

francesca-tosolini-XyGvEj587Mc-unsplash

Myslete hlavně na materiál koberce

Moderní koberce se vyrábějí z více materiálů, přičemž každý z nich je charakteristický jinými vlastnostmi. Zatímco některé jsou odolnější a nevadí jim ani silnější čistící prostředek, jiné zase potřebují velmi šetrnou péči.

Na co si tedy dát pozor u jednotlivých typů materiálů?

  • Přírodní vlákna – spadá sem juta, len, bavlna a přírodní hedvábí. Při jejich čištění si dávejte pozor zejména na chemické přípravky, které by je mohly jednoduše zničit. Kromě toho myslete také na to, že některé přírodní materiály bývají speciálně upravovány a nesnesou vodu. Předem si proto vždy přečtěte štítky a doporučení výrobce.
  • Živočišná vlákna – i zde platí, že příliš silné chemické produkty mohou materiál zničit. Čistit byste jej tedy měli jen vodou nebo přípravky, které jsou určeny speciálně k němu. Případně využijte ověřené domácí řady. Například na vlnu je vhodný ocet zředěný vodou.
  • Kožené koberce – čistěte je vodou, jemným saponátem nebo přípravkem na kůži. Následně nezapomínejte na jejich důkladné vysušení a impregnaci, která zabrání praskání.
  • Mikrovlákno – populární materiál, který můžete vyčistit pomocí vody smíchané se saponátem nebo speciálním čističem. Pokud by začal koberec jevit známky plstnatění, pročešte jej.

 

Koberce pravidelně vysávejte

Pravidelné vysávání zabraňuje zajetí nečistot hluboko do koberce a následně komplikovanému a náročnému čištění.

Při vysávání koberců je klíčové používat správný nástavec:

  • Koberce s krátkým vlasem vysávejte kartáčovým nástavcem.
  • Kartáčový nástavec využijte i na tkané koberce.
  • Koberce s dlouhým vlasem zbavte nečistot pomocí zúženého nástavce.

Koberce vysávejte spíše na středně vysokém výkonu, který je nezničí, ale přitom je zbaví všech nečistot.

Moderní koberce s dlouhým vlasem byste měli několikrát do roka také pročesat. K česání můžete použít hřeben se širokými zuby.

S čištěním zbytečně nečekejte

Rozlili jste na koberec nějaký nápoj nebo jste na něj něco vysypali? Na nic zbytečně nečekejte a okamžitě jednejte. Platí, že čím dříve se pustíte do čištění, tím lépe.

Oblast se skvrnou namočte do vody, seberte měkkou houbu nebo hadřík a začněte po ní opatrně přecházet. Když se jí nebudete vědět zbavit, použijte jemný mýdlový roztok nebo speciální čistič určený pro daný materiál.

V případě, že se vám na koberec rozsypalo něco suchého, seberte vysavač a nečistoty vysajte, aby se menší drobky nedostaly hluboko do vláken.

Čistící prostředky použijte jen na hlubší skvrny

Při běžné údržbě stačí koberec vysát nebo jej vyčistit pomocí jemného mýdlového roztoku. Speciální čistící prostředky byste měli používat jen na hlubší skvrny, kterých se neumíte zbavit jiným způsobem

Důvodem je zejména skutečnost, že většina čisticích prostředků je velmi silná a vlákna může při pravidelném a častém používání oslabovat.

 

Vyhněte se drhnutí

Během čištění koberce se vyhněte silnému drhnutí, které by jej mohlo oslabit a zničit. Místo toho po znečištěném místě raději opakovaně a opatrně přecházejte.

Následně také nepoužívejte tvrdé houby nebo ostré drátěnky. Pro boj proti skvrnám a dalším nečistotám je nejlepší měkký bavlněný hadřík.