Okenní závesy

pokud to uděláte správně, vaše okno dosáhne perfektní rovnováhy mezi formou a funkcí.

S nekonečnou kombinací stylu, tkanin, barev a materiálů, ze kterých můžete vybírat, je snadné se cítit ohromen. Chcete-li pomoci správnému výběru, naši teamologové dali dohromady průvodce všemi informacemi, které potřebujete znát, abyste si vybrali správné okenní závesy pro váš pokoj a změřili je bez potíží.

 

Jednou z nejoblíbenějších možností  jsou závěsy nebo závěsy. Tyto dva termíny jsou obvykle používány zaměnitelně, ale přísně řečeno, existuje několik klíčových rozdílů mezi těmito dvěma slovy:

 

Záclony

Záclony jsou vyrobeny z lehčích tkanin a jsou tradičně neupravené. Mohou být vyrobeny na zakázku nebo zakoupeny připraveny k zavěšení a mají tendenci být cenově dostupnější než závěsy.

 

Závěsy

Závěsy jsou podlahovou úpravou oken pomocí těžkých tkanin a podšívky pro zvýšení hmotnosti. Jsou tradičně vyhrazeny pro více formální prostory jako obývací pokoj nebo jídelna.

 

Tkanina, barva a vzor jsou důležité při zvážení stylu okenního oblékání. Barvy, které zvolíte pro závěsy nebo závěsy, buď pomohou s jejich kombinací s dekorem, nebo udělají odvážný a kontrastní výrok. Akcentní barvy a doplňující tóny pomáhají táhnout dohromady paletu, zatímco odvážné barvy vytvoří okamžité ohnisko.

 

Typy záclonových záhlaví

Horní lem nebo záhlaví závěsů nebo závěsů přispěje k celkovému vzhledu vašeho obložení oken, takže je také pečlivě zvažte.

 

Ploutve tužky

Tužky jsou nejvíce tradiční - záhyby se shromažďují těsně a jsou v širokém rozmezí od úzké tužky až po širší ploché záhyby. Obecně s tímto hem záclony jsou zavěšeny pomocí závěsných háků nebo prstenů.

 

Očko

Omotávka na očka nabízí záhyb, který je typicky širší a více tekutý a poskytuje mnohem uvolněnější, neformální pocit. Kovová očka jsou zavěšena ze závěsného sloupku a jsou jednoduché a odolné - můžete je lehce pohybovat tam a zpět.

 

Moderní, uvolněné a neformální zástěry na zásuvkách jsou vybaveny řadou smyček z textilních materiálů, které visí od závěsného sloupu. Je také možné zvolit skryté vrchní část, kde jsou smyčky skryty za záclonami pro lepší absorpci světla a tepelnou izolaci.

 

Ostatní tkaniny

Získání tkaniny vpravo je nezbytnou součástí výběru okenních obvazů - tkanina, kterou používáte, bude mít vliv nejen na hotový vzhled, ale na to, jak dobře to bude držet v průběhu času. Zatímco bychom nyní mohli myslet na záclony, které jsou nyní víc dekorativní, stále slouží důležitému účelu - přemýšlejte o tom, co chcete, aby vaše záclony prováděly, a nechte to omezit vaše hledání tkanin, které používáte. Mezi nejběžnější funkce patří:

 

Ovládání světla

Záclony nebo závěsy jsou skvělý způsob, jak filtrovat nebo zablokovat světlo v místnosti. Pouhá záclona bude filtrovat sluneční světlo a pomůže vytvořit měkčí záře ve vašem pokoji, zatímco těžká tkanina pomůže úplně zablokovat. Velvet, velvet, manšestr nebo tkaniny z vlny budou omezovat světlo - pro maximální kontrolu světla, přidejte zatemnění do záclon, abyste je naprosto netvořili.

 

Ovládání šumu

Pokud máte pokoj, který stojí na rušné ulici, bude pro vás prioritou řízení hluku. Vyberte záclony nebo závěsy vyrobené z těžkých materiálů, jako jsou sametové a vlněné látky - jakákoli tkanina, která by mohla nasávat a absorbovat vodu, bude fungovat dobře i pro absorpci hluku. Hluboké záhyby také pomáhají zachytit a pohlcovat zvuk a zajistit lepší akustiku uvnitř místnosti.

 

Izolace

Obzvláště ve starších domovech, teplo ze zimních oken může vypařovat teplo z místnosti. Potřebujete-li svůj okenní zábradník k zajištění dodatečné izolace, zvolte něco, co pokrývá okna, rozšiřující se po okraji a drapáním na podlaze. Těžké látky jako damašek, gobelín, samet a semiš jsou všechny dobré materiály pro zablokování průvanů. Speciální tepelné a flanelové podložky také pomohou váš pokoj zvýšit energetickou účinnost - čím více vrstev přidáte, tím je vaší oteplování teplejší. Interlini