Komfortní a bezpečné svátky: Jak vytvořit pohodlné prostředí pomocí vánočních dek?

Jen si to představte. Venku fouká, sněží a mrzne a vy sedíte v teple a bezpečí svého domova spolu s blízkými. Zní to perfektně, že? A ještě lépe zní, že tento obraz nemusí zůstat jen ve vaší mysli. Se správně zvolenými dekami ho můžete přetvořit do skutečnosti a užít si tak vánoční svátky plnými doušky. Jak na to? Inspirujte se našimi tipy.  

pexels-valeria-boltneva-19051372

Přehozy, kterými doplníte sedačku i křeslo

Z vánočních dek se mohou ve vteřině stát stylové přehozy, kterými doplníte sedačku, křeslo i židli. Zabráníte tak tomu, aby nábytek vypadal stroze a vytvářel neosobní a chladnou atmosféru v celé místnosti.

Způsob, jakým deku na nábytek položíte, se odvíjí čistě od vás a vašich preferencí. Pokud chcete, aby vynikla, rozprostřete ji. Takové řešení má výhodu hlavně v tom, že povrch sedačky či křesla ochrání před zničením. Plus, zabrání jeho ušpinění od jídla nebo nápojů, které budete během svátků konzumovat.

Jinou možností je deku “jen tak” přehodit přes opěradlo. Výsledek bude sice nedbalý, ale právě díky tomu rozbije dokonalý design, který někdy působí nudně a neoriginálně.

Nelíbí se vám ani jedna z možností? V tom případě deku jednoduše zložte na menší čtverec nebo obdélník a položte ji vedle polštářů. Mezi nimi dokonale splyne, přičemž bude neustále k dispozici, pokud vám po čase zůstane zima.

 

Moderní kousky ideální pro zdobení postele

Sedačku i křeslo jste už ozdobili. Můžete se proto posunout dál. Ve druhém kroku budete dekorovat postel. I zde platí, že deka se dá umístit několika způsoby

Pokud nemáte vánoční povlečení nebo se vám zdá, že se nehodí do celku, deku roztáhněte. Přitom se ujistěte, že její kraje mírně přesahují přes matraci a zakrývají úplně vše, co nechcete, aby bylo na očích.

Na druhé straně, pokud ložní prádlo netoužíte skrývat, deku přehoďte jen přes kraj postele. Jiným řešením je poskládat ji a umístit například k polštářům.

Stejný postup můžete využít i v pokoji pro hosty, dětském pokoji či v jakékoli jiné místnosti, kde se nachází postel.

Deky, do kterých se zabalíte během dlouhých zimních večerů

Deky jsou nejen designovým, ale také praktickým prvkem. To znamená, že kromě zkrášlení interiéru umí poskytnout i dodatečné funkce. K nim se řadí zejména schopnost udržet vás v teple.

Obecně platí, že v domácnosti by měla být vždy minimálně jedna volná deka. Tu si přes sebe přehodíte například během sledování televize nebo čtení knihy. Na Vánoce je vhodné, když má sváteční design. Sladí se s celkem a bez problémů doplní výzdobu. Populární jsou motivy jako vločky, soby či hvězdy, ale skvěle vypadají i provedení bez jakýchkoli vzorů v zelené, zlaté a červené barvě.

 

Pohodlné soupravy, které sjednotí styl místnosti

Vánoční deky si umíte pořídit i ve formě praktických souprav, které dokážou sjednotit celý styl místnosti. Všechny kousky jsou totiž oděny do stejných barev, vzorů nebo potisků, díky čemuž se skvěle doplňují a výborně spolu ladí. Jejich výhodou je také univerzální použití. Své místo si najdou v obýváku, ložnici i dětském pokoji.

Komfort podpoří i další textil

Klid a dobrou náladu podpoří na Vánoce i další textil. Chybět vám nesmí například huňatý koberec a měkké ložní prádlo, které navodí hluboký spánek. Na jídelní stůl se zase hodí vánoční ubrus s detailním vzorem a v kuchyni využijete hravé utěrky a zástěry. Možností je nespočet. Určitě si přijdete na své.